Meny Lukk

Ta bilder med mobilen – 8 enkle tips

Kilde: 8 tips for bedre bilder med mobilen | Scandinavian Photo

Å ta profesjonelle bilder med mobilen trenger ikke å være vanskelig. Her har vi samlet noen tips for å få effektfulle og inspirerende bilder, som du raskt og enkelt kan dele på sosiale medier. Husk at de beste bildene kommer ved å øve, eksperimentere og fremfor alt ha det gøy!

Kvinne tar bilder med mobiltelefonen

Våre tips for bedre bilder med mobilen

I dag er mobiltelefonen en naturlig del av hverdagen vår. Du har den med deg overalt og takket være teknologisk utvikling har du alltid et virkelig godt kamera for hånden. Selv om mobilkameraet ikke kan erstatte alle de manuelle innstillingene til systemkameraet, gir det deg muligheten til raskt og enkelt å fange spontane øyeblikk og øyeblikk som livet byr på.

Avhengig av merke og modell på mobiltelefonen din, er det mulig at innstillingene kan variere eller avvike fra instruksjonene i tipsene.

  1. Levende bilder med lang eksponering
  2. Opp ned for froskeperspektiv
  3. Portrettmodus for uskarp bakgrunn
  4. Speileffekt med vann
  5. Rutenett for balanse og komposisjon
  6. Innramming ved hjelp av omgivelsene
  7. Vakre farger under den blå og den gyldne timen
  8. Stabile lysforhold med HDR

1. Levende bilder med lang eksponering

Bilde av rennende vann

iPhone 13 Pro

utan lång exponering

Bilde av rennende vann

iPhone 13 Pro

med lång exponering

Lang eksponering kan brukes til å fange bevegelsesuskarphet og skape følelsen av fart, samt for å lage uskarpe, drømmeaktige bilder av bevegelige lys og fosser, for eksempel. Den kan også brukes til å øke eksponeringen i mørket, lage kunstneriske effekter som stjerneeffekter, eller fange bylys på avstand.

Ved fotografering med lange eksponeringer er stativ til mobiltelefonen å foretrekke, for å redusere risikoen for risting uskarpe eller uskarpe bilder.

iPhone

Bruk “Live”-kameramodus når du tar bildet. Åpne så bildet i galleriet, klikk på «Live» øverst i venstre hjørne og velg «Lang eksponering» fra rullegardinlisten.

Android

Bruk “Pro” eller “Manuell” kameramodus. Endre ISO til lavest mulig og lukkerhastigheten til ca. 4 sekunder (eller etter smak). Still selvutløseren til 2 sekunder og velg vidvinkel om mulig.

2. Opp ned for froskeperspektiv

Bygning fotografert i froskeperspektiv

iPhone 14 Pro

Bilde av statue nedenfra

iPhone 13 Pro

For å få en unik og interessant effekt i bildene dine av bygninger og mennesker, kan du for eksempel prøve å snu telefonen opp ned. Dette bringer kameraet nærmere forgrunnen, noe som kan gi en økt følelse av dybde til bildet.

Hvis du vil forsterke effekten enda mer, kan du prøve å bruke kameraets Panorama-modus. Hold telefonen stødig mens du sakte løfter den for å få mer av bakgrunnen og himmelen inn i bildet. Dette kan skape en imponerende og dramatisk effekt, spesielt når du fotograferer høye bygninger eller vakre landskap. Bare sørg for å holde hånden stødig for å unngå uskarpe bilder.

3. Portrettmodus for uskarp bakgrunn

Hund med hode på benk

iPhone 13 Pro

Gult blad mot uskarp bakgrunn

iPhone 13 Pro

For å få en uskarp bakgrunn kan du velge “Portrett”-kameramodus i kameraappen. Kameramodusen skaper en bokeh-effekt som gjør bakgrunnen uskarp og fremhever motivet. De fleste moderne smarttelefoner i dag har Portrett-funksjonen.

iPhone

Velg kameramodus “Portrett”, juster til “Studio Light” og plasser motivet i midten av bildet. Vent deretter til kameraet har fokusert og skapt den uskarpe bakgrunnen. Klikk så på “f”, i øvre høyre hjørne, for å gjøre bakgrunnen mer eller mindre uskarp. Ønsker du en veldig uskarp bakgrunn kan du justere fokus til for eksempel 1.4

Android

Velg “Portrett”-kameramodus. Plasser motivet i midten av bildet. Vent deretter til kameraet har fokusert og skapt den uskarpe bakgrunnen. For å gjøre bakgrunnen mer eller mindre uskarp, kan du på de fleste android-telefoner justere den gjennom glidebryteren over utløserknappen.

4. Speileffekt med vann

Speileffekt med en innsjø

Samsung Galaxy S21 Ultra

Bilde av Grand reflektert i Viskan

iPhone 13 Pro

For å skape en speileffekt ved hjelp av vann, trenger du ikke alltid noe så stort som en innsjø, men noe så enkelt som en vannpytt på bakken eller en beholder med vann er nok. Snu kameraet opp ned slik at linsen er så nær vannoverflaten som mulig. Sørg for at kameraet er satt til å fokusere på objektet i bakgrunnen og ikke på vannoverflaten. Eksperimenter med forskjellige vinkler og posisjoner for å få forskjellige speileffekter og se hvilken som fungerer best for bildet ditt.

Ved å bruke vann som et naturlig speil, kan du lage en speileffekt som gir en annerledes og interessant dimensjon til bildene dine. Det er en enkel og morsom teknikk som kan gi fantastiske resultater med litt øvelse.

5. Rutenett for balanse og komposisjon

Bilde tatt med bakgrunnsbelysning i en tunnel

iPhone 13 Pro

utan rutnät

Bilde tatt med bakgrunnsbelysning i tunnel, synlig rutenett

iPhone 13 Pro

med rutnät

Ved å aktivere rutenettet på mobilkameraet skaper du en referanseramme for å plassere objekter på en balansert måte og unngå skjeve eller ujevne bilder. Rutenettet hjelper deg også å følge regelen om tredjedeler, som innebærer å plassere de mest interessante delene av bildet ditt nær et av hjørnene. Å bruke tredjedelsregelen gir en harmonisk og mer naturlig følelse til bildet. Å plassere ting symmetrisk i bildet ditt gir derimot et rent og klinisk preg (som også kan være et godt utseende).

I tillegg kan rutenettet hjelpe deg med å oppdage og korrigere kameravinkler eller skjev horisont. Totalt sett kan bruk av rutenettet være en nyttig teknikk for å ta bedre bilder med mobilkameraet ditt.

6. Innramming ved hjelp av omgivelsene

Kirke fotografert gjennom en statue

iPhone 13 Pro

Bygning innrammet av husvegg og greiner

iPhone 13 Pro

Ta en titt rundt deg og bruk gjenstander eller naturlige elementer som vinduer, bygninger eller trær for å lage en “ramme” i bildene dine. Visuell innramming i fotografering er en teknikk som skaper estetisk tiltalende bilder med ekstra oppmerksomhet til motivet. Takket være ultravidvinkelfunksjonen som mange mobiltelefoner har, er det lettere å lykkes med innramming.

Det er også viktig å tenke på proporsjonene i bildet og hvordan innrammingen påvirker balansen og komposisjonen.

7. Vakre farger under blå og gylden time

Stativ fotografert på en brygge

iPhone 12

Hund og menneske i profil ved solnedgang

Samsung Galaxy S21 Ultra

Naturlig lys er uten tvil det beste lyset å fotografere i, men det kan være vanskelig å kontrollere. Det er imidlertid to anledninger per dag som gir fantastiske lysforhold for fotografering – blå time og golden hour. Da farges himmelen i blått, lilla, gult, rosa og alt blir rett og slett litt vakrere. Er du da klar med kameraet får du et skikkelig mykt og drømmende lys som gir fantastiske bilder.

Blå time : Rett før solen står opp eller like etter at solen går ned.
Gylden time : Like etter soloppgang eller like før solnedgang.

8. Stabile lysforhold med HDR

HDR eller High Dynamic Range betyr at kameraet fanger et undereksponert, et korrekt eksponert og et overeksponert bilde som kombineres til ett og samme bilde. Mobilen velger automatisk de beste delene av hvert bilde for å få best mulig resultat. HDR-modusen skaper muligheten til å ta bilder i blandede lysforhold uten å miste detaljer, for eksempel hvis en del av bildet er i direkte sollys og et annet er i skyggen.

På de fleste moderne mobiltelefoner er HDR allerede aktivert, men på noen må du slå på funksjonen manuelt. Det vanligste er at du finner innstillingen i kameraappen.

Mobilbilde av en steinete strand, tatt med HDR aktiv