Meny Lukk

Stativguide – velg riktig kamerastativ

Kilde: Velg riktig kamerastativ | Scandinavian Photo

Har du begynt å tenke på et stativ til kameraet ditt? Kanskje du vil ta et bilde med lengre lukkertid eller du vil være med på gruppebildet selv – men hvilket stativ bør du kjøpe? Det finnes mange forskjellige typer stativer i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner. Vi hjelper deg med å finne det beste stativet for dine behov og forteller om alt du trenger å vite om kamerastativ.

Hvilket stativ skal man velge?

Innhold

  • Hvorfor kamerastativ?
  • Hvilket stativ bør jeg kjøpe?
  • Ulike typer stativer
    • Trebensstativer / tripod
    • Ettbensstativer / monopod
    • Ministativer & bordstativer
    • Mobilstativer & selfiesticks
  • Hva er forskjellen mellom et videostativ og et fotostativ?
  • Stativets deler
    • 1/4″- og 3/8″-skrue
    • Kameraplate
    • Stativhode
    • Midtsøyle
    • Stativben
  • Forskjellen mellom forskjellige stativhoder
    • Kulehode
    • Treveishode
    • Videohode
    • Gimbalhode
    • Tilthode
  • Stativmaterialer
  • Spenner og låser
  • Smarte funksjoner
    • Innebydg vater
    • Vendbar eller foldbar midtsøyle
    • Nivellering- / utjevningskule
  • Kan jeg feste en mobiltelefon til et kamerastativ?
  • Ta med deg et stativ

Hvorfor kamerastativ?

Når trenger du et stativ og hvilke fordeler gir det? Den vanligste årsaken er kort og godt når du vil fotografere med lange lukkertider. Skal du fotografere stjernehimmelen eller fange fossefall med bølgende bevegelser, trengs en lang lukkertid. En lang lukkertid kan være alt fra et halvt sekund og oppover, som rett og slett ikke kan holdes helt i ro for hånd. Les mer om lukkertider her.

Et stativ gjør det også enklere ved bruk av tungt utstyr. Et kamera med stor telelinse blir tung å fotografere med frihånd og da hjelper et stativ til å avlaste rygg og skuldre.

En annen grunn til stativ kan være at du vil sette sammen flere eksponeringer i Photoshop eller Lightroom. For å kunne gjøre det må bildene tas fra nøyaktig samme vinkel, selv om lukkertidene er korte. Noen kameramodeller tar flere eksponeringer direkte i kameraet for å øke skarpheten, dynamisk rekkevidde eller fargedybden, noe som krever at kameraet er helt stille mens bildene tas.

Med stativ til kameraet kan du fotografere fosser med lange lukkertider
Bilde tatt med lang lukkertid takket være et stativ
«Behind the scene» og resultatet. Fotografering av fosser med lang lukkerhastighet krever stativ. Her ble det brukt en lukkerhastighet på 5 sekunder. Foto: Martina Kallin

Hvilket kamerastativ bør jeg kjøpe?

Det er mange kamerastativ å velge mellom, i vidt varierende prisklasser. Før du kjøper et stativ, må du vite hvordan og når du skal bruke det, for å få et stativ som passer dine behov og forhold. For at du skal være helt fornøyd med kjøpet ditt, må du stille deg selv følgende spørsmål:

1. Hva slags kamera og utstyr har du?

For det første må stativet tilpasses kamerautstyret ditt, slik at du ikke kjøper et stativ som er for lite. Risikoen med et for lite stativ er at utstyret ikke holdes på plass og i verste fall går ned bakken. Risikoen med et for stort stativ er at det ikke kommer ut på fototurene dine i det hele tatt.

Større stativ veier selvsagt mer, men de tåler tyngre belastninger og er bedre tilpasset større stativhoder, som igjen tåler større og tyngre linser. Men har du et kompaktkamera eller et mindre, lettere systemkamera, vil det være tilstrekkelig med et mindre og lettere stativ.

2. Hvordan har du tenkt til å bruke stativet?

Kommer du til å ta stillbilder eller skal du filme mye? Så er det forskjellige stativhoder som egner seg bedre for de ulike bruksområdene, men det er fullt mulig å kjøpe et ekstra stativhode til samme stativben for å kunne dekke begge behov. Les mer om forskjellige stativhoder lenger ned på siden.

Prøv å matche størrelsen på stativben og stativhode så mye som mulig. Ferdige stativpakker er allerede dimensjonert for hverandre.

3. Er ekstra høy eller lav arbeidshøyde viktig for deg?

Se etter stativets maksimale høyde for å finne et stativ som passer din høyde eller motivvalg. Husk at hvis stativet har en midtsøyle, øker arbeidshøyden.

Hvis derimot veldig lav høyde er viktig – for eksempel hvis du fotograferer mye makro – så bør du se etter en delt posisjon på stativbeina, alternativt en sammenleggbar eller vendbar midtsøyle for å kunne få kamera så nær bakken som mulig. Sammenleggbar midtsøyle er også praktisk hvis du skal fotografere mat eller flat lays.

4. Hvor stort kan stativet være og hvor mye kan det veie?

Et stativ er til ingen nytte hvis det bare står hjemme i en bod. Et fotostativ i full størrelse med et større hode kan veie opptil fire kilo og et videostativ opptil det dobbelte. Fotograferingsstilen din er også veldig viktig her. For studiofotografen spiller det ingen rolle at stativet veier mye, mens en ute- og landskapsfotograf ønsker et stabilt men lett stativ da de skal bære stativet med seg. Sportsfotografen vil ha et veldig lett og fleksibelt stativ og foretrekker ofte monopod, og vloggeren passer kanskje best med et ministativ.

Hvor stort (eller lite) stativet er brettet kan også ha betydning om du skal pakke det på turer og fotturer. Sjekk om stativet brettes med bena ned eller opp – sistnevnte gjør at stativhodet er skjult mellom bena og dermed blir mindre foldet.

Ulike stativtyper

Trebensstativ / tripods

Fotograf fotograferer med stativ

Et stativ er stabilt og lar deg fotografere med en lukkerhastighet flere stopp langsommere enn du kan gjøre på frihånd. Passer for for eksempel studio- og landskapsfotografer. Trebeinte stativer finnes i mange ulike design og materialer, med ulikt antall seksjoner, maksimal belastning og maksimal høyde.

Stativ kan selges kun med stativben eller med stativben + stativhode. Da er det (hovedsakelig) stativhodet som avgjør hvilken type bruk det er egnet for – foto eller video. For fotostativ er det viktig å kunne låse hodet i en fast posisjon, mens videohoder er bevegelige for å kunne gjøre jevne og fine bevegelser mens du filmer.

Stativstativ er tilgjengelig med forskjellige typer ben – enkeltben eller tvillingbein. Sistnevnte har doble benpar i øvre seksjoner som gir økt stabilitet.

Noen stativer kan gjøres om til monopod. Så løsner du det ene stativbena og skruer sammen med midtsøylen, på denne måten får du et “to-i-ett-stativ”!

Ettbensstativ / monopods

Jente som tar bilder med monopod

Hvis du ofte fotograferer med tungt kamera og objektiv, er monopod en god løsning for å avlaste rygg og skuldre og stabilisere kameraet med minst mulig utstyr. En monopod tar ikke mye plass, veier lite, er enkel å bruke og praktisk å ta med seg.

En monopod fungerer som et støtteben når du skyter. De brukes ofte i idrettssammenhenger hvor du trenger støtte, men samtidig være fleksibel og kan bevege deg raskt. En monopod gir deg som fotograf mer bevegelighet, men ikke samme stabilitet som et stativ.

Kameraet kan skrus direkte på monopoden for minimal vekt, men du kan også velge et separat stativhode for mer bevegelighet eller med hurtigfeste for enklere bytting mellom ulike kameraer.

En monopod gjør også at du også kan holde kameraet høyt i luften over mengden og enkelt få unike vinkler, og bruke fjernutløseren eller mobiltelefonen over WiFi.

Ministativer & bordsstativer

Systemkamera på et lite ministativ

Er du ute etter et så lite stativ som mulig, bør du investere i et ministativ. De fleste bordstativ har en maksimal høyde på rundt 10–25 cm og en maksimal belastning på rundt 3 kg og egner seg derfor godt til kompaktkameraer, actionkameraer og lettere systemkameraer.

Ministativ finnes både med kun gjenget skrue eller med stativhode, og med ekstra armer for å feste tilbehør, som lys eller lydopptak. Noen ministativ har fleksible ben som gjør at du kan feste stativet rundt grener og rekkverk. Ministativ er flotte for makro- og reisefotografering.

Mobilstativer & selfiesticks

Smarttelefon på et lite mobilstativ

Mange, men ikke alle, av ministativene kommer med en mobiltelefonholder slik at du kan bruke den til både kamera og mobiltelefon. Et stativ til mobiltelefonen kan brukes både til fotografering og filming, men også til å sette opp mobiltelefonen for å se innhold.

En selfie-pinne til mobiltelefonen eller actionkameraet gjør det lettere å fange nye vinkler når du filmer, men også muligheten til å snu kameraet mot deg selv – perfekt for vlogging eller et selvportrett. Noen selfie-pinner kan også brukes som stativ til mobiltelefonen.

Hva er forskjellen mellom et videostativ og et fotostativ?

Den største forskjellen på stativpakker for foto og video ligger i stativhodet. Fotostativ er best for stillbilder der du låser hodet nede for å holde kameraet helt stille, mens videostativ er designet for å tillate deg å bevege hodet i jevne og fine bevegelser mens du filmer. Derfor har videostativet ofte en mer avansert bevegelseskontroll, slik at du kan følge bevegelser og fange bevegelige scener på en god måte.

I tillegg til stativhodet har videostativ som regel alltid et håndtak som gjør det enkelt å panorere og kontrollere kamerabevegelsene. Videostativ er også vanligvis designet for å håndtere tyngre kameraer og har et mer robust og stabilt design enn et fotostativ.

Kamerastativets deler

Generelt, når du snakker om stativ, mener du stativhode pluss stativben. Stativhodet gir deg muligheten til å stille inn kameraet i den retningen du ønsker og stativbena er det hodet er montert på. Her skal vi gå gjennom alle de forskjellige delene av et stativ, og vi går fra topp til bunn.

1/4″- og 3/8″-skrer

Under alle systemkameraer og kompaktkameraer er det en stativgjenge, det vil si et skruehull. Den vanligste størrelsen er 1/4″. Takket være at alle kameraer har samme størrelse stativtråd, passer alle stativ med alle kameraer, fysisk. Det er imidlertid andre aspekter du må ta hensyn til for å få riktig stativ for kameraet ditt og bruksområder, for eksempel vekt og størrelse.

Det finnes også en 3/8″ tråd som er litt større og sitter primært mellom stativbena og stativhodet.

Samme stativtråd på forskjellige kameraer

Kameraplate

Kameraplaten skrus fast under kameraet med en 1/4″ gjenge og lar deg raskt og enkelt montere kameraet av og på stativhodet – enten med hurtigutløser eller ved å skru det i. En kameraplate følger alltid med når du kjøper et stativhode, men de går også å kjøpe separat i tilfelle de forsvinner eller hvis du bruker flere kameraer og ønsker å kunne bytte raskt.

Kameraplater kommer i en rekke størrelser, men det er noen få forskjellige standarder med Arca og Manfrotto RC2 som to av de vanligste. Plater og stativhoder av samme standard har samme bredde og spor, noe som betyr at du kan bruke kameraplaten på et annet stativ, uansett merke.

Diverse kameraplater for stativ

Et større kamera trenger en større kameraplate som gir mer kontaktflate med kameraet, noe som betyr at det rett og slett sitter bedre. En modelltilpasset L-bracket gir den absolutt beste passformen på kameraet og bedre muligheter for å fotografere i stående stilling, da tyngdepunktet fortsatt er plassert rett over stativhodet.

Stativhode

Det er hodet som brukes til å justere kameraet og låse det i riktig posisjon. Det finnes forskjellige stativhoder for forskjellige formål. Les mer om forskjellene mellom forskjellige stativhodene nedenfor.

Stativhodet monteres på stativet med en standard 3/8″ gjenger, noe som betyr at stativhode og stativben av forskjellige merker enkelt kan settes sammen. Videostativ kan ha en utjevningskopp i stedet for en 3/8″ skrue. Da kreves det at stativhodet har en nivelleringskule i samme størrelse.

Midtsøyle

Mange stativer er utstyrt med en midtsøyle. Det kan best forklares som en stang som går gjennom midten av stativbena som kan justeres i høyden, slik at du får en god arbeidshøyde på kameraet. Det øker med andre ord totalhøyden på stativet uten å gjøre det mye tyngre, men på den annen side blir hele konstruksjonen mindre stabil med midtsøylen høyt oppe. Kameraet blir også mer følsomt for risting og bevegelser på grunn av for eksempel vind, med midtsøylen hevet til maks.

De absolutt største stativene har derfor ofte ikke en sentral søyle da stabilitet er høyeste prioritet. På mindre stativ er det noen ganger mulig å fjerne midtsøylen og dermed redusere vekten og øke stabiliteten, men på bekostning av høyden.

Midtsøylen lar deg derimot rotere kameraet horisontalt for å fange panoramaer eller bevegelige scener, noe som er flott hvis du ikke har disse alternativene med stativhodet.

Stativben

Stativbena består av benseksjoner. Jo færre seksjoner, jo mer stabilt vil det være, og jo flere, jo høyere arbeidshøyde kan du få. Fordelen med flere benseksjoner er at stativet kan bli kortere når det er foldet.

Hver seksjon og stativben kan justeres helt individuelt i lengden slik at du kan tilpasse deg underlaget. Noen stativer har også delt modus, som betyr at du kan løsne en lås og vinkle ett eller flere ben enda mer utover, nesten helt horisontalt. Det betyr at du kan komme veldig nær bakken når du for eksempel fotograferer makro eller plasserer deg på vanskelige steder.

Stativ kan ha enkeltbein eller twinbein (tvillingbein). Enkeltben består vanligvis av teleskoprør, det vil si at de ligger inni hverandre, noe som gjør at bena blir tynnere for hver seksjon. Dette gjør at den siste delen mot foten kan være veldig tynn.

Eksempler på forskjellige stativben

Twinbein betyr at stativet har benpar i alle eller noen av benseksjonene, vanligvis i de to øverste seksjonene og et enkelt ben i bunnen. Doble benrør gir økt stabilitet og betyr også ofte at hvert stativrør har samme tykkelse fra topp til fot. Det er imidlertid mer materiale og stativet veier derfor mer.

Mann på et fjell som tar bilder med stativ
Bak kameraet, et stativ i spagatmodus

Forskjellen mellom ulike stativhoder

Det finnes flere forskjellige typer stativhoder å velge mellom, med forskjellige funksjoner og bruksområder. De vanligste typene stativhoder er kulehode, treveishode, videohode, tilt og gimbal. Her går vi gjennom de ulike typene, nevner fordeler og ulemper og gir deg tips om gode stativhoder til ditt formål.

AGU_8112.jpg

Kulehode

Kulehoder er et av de vanligste og mest allsidige stativhodene for stillfotografering. Den består av en ball som kan bevege seg veldig fritt slik at du kan stille inn akkurat den vinkelen du ønsker og deretter låse ballen i en fast posisjon. Designet er lett å jobbe med, fleksibelt og gjør det enkelt å bytte fra landskap til portrett. Kulehoder finner du både på små ministativer og større og kraftigere fotostativer. For tyngre utstyr er det viktig å velge et stativhode med høy maksimal belastning.

På kulehoder kan det være både en eller flere forskjellige knotter. En knott, vanligvis den større, låser selve kulen som holder kameraet på plass, og ofte er det også en friksjonsbrems som gir litt motstand og gjør det lettere å rette kameraet med større presisjon. Dette er nyttig når du fotograferer med tyngre utstyr. Med friksjonsbremsen riktig innstilt er det mye mindre risiko for at kameraet faller forover når du løsner hovedknappen.

De litt større kulehodene har også panoramalåser, noen ganger både over og under selve kulehodet. Dette betyr at du kan rotere enten hele stativhodet, eller bare toppen av hodet uten at selve ballen beveger seg.

Kulehoder er fleksible stativhoder for stillfotografer

Fordeler

  • Rask å sette opp og tilpasse seg situasjonen
  • Enkelt å sette en rett horisont
  • Fungerer for mange forskjellige typer stillbildefotografering

Bakdeler

  • Ikke egnet for videoopptak, da det er veldig lett for kameraet å vippe til siden
  • Mindre egnet for store teleobjektiver, høy risiko for at objektivet og kameraet legger seg på siden

Å tenke på

For liten ball gjør håndteringen vanskeligere da du må stramme låsene veldig godt. Større hode har friksjonsbrems som letter håndteringen. Hvis du vet at du vil fotografere horisontale panoramaer, sørg for å kjøpe et kulehode med panoramalås eller kjøpe et eget panoramahode.

Treveishode

Treveishode består av tre forskjellige knotter – en for opp/ned, en for høyre/venstre og en for liggende/portrett. Du setter hver akse individuelt, noe som gir svært nøyaktig, men også langsom håndtering.

De er svært populære blant arkitektur- og landskapsfotografer, men fungerer også godt til for eksempel produktfotografering. Takket være at treveishodet har tre separate låser, fungerer de også veldig bra med tyngre kameraer. Ofte har treveishodene grader ved knottene og også utstyrt med vater i tre ledd.

Treveishode på stativ har låser i tre akser

Fordeler

  • Gir maksimal kontroll over vinkler og grader
  • Perfekt for panoramafotografering
  • Håndterer tyngre kameraer

Bakdeler

  • Innstillingshastigheten
    Tyngre enn kulehoder

Å tenke på

I motsetning til et kulehode, kan ikke treveishoder bevege seg like fritt. Ønsker du å bruke den sammen med et stativ med foldbar midtsøyle, kan dette være et problem.

Videohode

Et videohode er, som navnet tilsier, spesialtilpasset for filming. De ligner treveishoder, men kan bare justeres til høyre/venstre og opp/ned. Fremfor alt er de mye jevnere i bevegelsene for å kunne følge jevnt med mens du filmer.

Oljedemping, evnen til å stille balanse og motstand sammen med en stativarm gir deg mulighet for stilig panorering og jevne bevegelser. Det finnes både små og kompakte videohoder tilpasset systemkameraer og mindre videokameraer, samt veldig store modeller for broadcast og kinobruk.

Videohode for kamerastativet gir deg fleksible muligheter til å filme jevnt og stabilt

Fordeler

  • Myke, stilige bevegelser mens du filmer
  • Muligheter for å balansere en tyngre rigg

Bakdeler

  • Kan ikke stille kameraet i portrettmodus
  • Begrenset bruk for stillbilder

Å tenke på

Skal du filme utendørs bør du skaffe deg et stativ med utjevningsmulighet slik at du kan stille horisonten rett allerede i stativet, under videohodet.

Gimbalhoder

Et gimbalhode er spesielt tilpasset bruk med tunge teleobjektiver. De tillater rask håndtering og etterlevelse og er populære innen sport- og dyrelivsfotografering der du må holde tritt med motiver i rask bevegelse og bruke kraftige teleobjektiver. Designet, som kan sammenlignes med en sving, gjør at objektivet og kameraet kan balanseres og ikke velte. Flere modeller kan tas fra hverandre for enklere transport og du kan justere kameraplaten i høyden.

Gimbal-hode gir stor fleksibilitet på stativet

Fordeler

  • Håndterer tunge teleobjektiver
  • Fleksibel og beveger seg raskt
  • Minimal risiko for at utstyret velter eller faller (hvis riktig balansert). Kamera og objektiv vipper tilbake til sin opprinnelige posisjon når du slipper kameraet

Bakdeler

  • Vanskelig å bruke med noe annet enn store teleobjektiver
  • Stort og klumpete hode som krever et stort og stabilt stativ

Å tenke på

Vær forsiktig før balanseringen er ferdig! Hvis du ikke har balansert hodet før du slipper kameraet, kan hele pakken gå nedoverbakke. Hvis du vet at du kommer til å skyte mye oppover eller nedover, kan du balansere gimbalen deretter.

Tilthode

Med tilthode på monopod får du dels tilgang til kameraplaten for raskere av/på montering av kameraet, dels mulighet for å fotografere i portrettmodus.

Forskjellige materialer

Stativ er hovedsakelig laget av enten aluminium eller karbonfiber, både med fordeler og ulemper. Detaljene som låser og knotter kan være laget av plast eller metall. Metall varer betydelig bedre og det er et bedre utvalg av reservedeler.

Aluminiumstativ

Stativ laget av aluminium er holdbare og pålitelige. De tåler røff håndtering og en liten bulk eller to påvirker ikke holdbarheten nevneverdig. Aluminium er derimot tyngre og fryktelig kaldt hvis du er ute og skyter om vinteren.

Karbonfiberstativ

Karbonfiber er et veldig sterkt og lett materiale, men også dyrere. Økningen i vekt er spesielt merkbar på større stativ. Så lenge karbonfiber utsettes for belastning i riktig retning, er den like slitesterk som aluminium. Karbonfiber blir ikke like kaldt som aluminium og er derfor finere å jobbe med i kalde omgivelser. Den kan imidlertid bli litt mer sprø når det er skikkelig kaldt, enda en grunn til å være litt mer forsiktig.

Spenner og låser

Spennene brukes til å låse bena i en viss lengde. Det finnes to forskjellige typer spenner.

Klikklåser

Består av en liten spak som brukes til å låse og låse opp benet. Disse er pålitelige, men stikker litt ut fra bena og kan dermed sette seg lettere fast i stropper og annet.

Vrilåser

Disse dreies for å åpne og lukke. De er slanke og gir stativet en jevnere profil. Det er viktig å vite hvilken vei som åpnes og lukkes og være forsiktig så du ikke skru låsen helt ut.

Stativben kan låses med spenner eller vrilåser

Smarte funksoner

Innebygd vater

Vaterpass kan bygges inn i både kulehoder, treveishoder og stativbein og er en virkelig fleksibel funksjon for å sikre en helt horisontal posisjon.

Vendbar eller foldbar midtsøyle

Noen stativer har en foldbar midtsøyle, eller at den kan tas av og deretter festes nedenfra, opp ned, til stativhodet. Dette gjør at kameraet kan monteres ekstremt nært bakken, noe som er populært blant makrofotografer, men kan selvsagt brukes ved andre anledninger når det er behov for å fotografere fra lav vinkel.

Stativ som kan foldes eller snu midtsøylen gir mulighet for fotografering nær bakken

Nivellering / utjevning

Noen videohoder er utstyrt med en utjevningskule. Det er en måte å sørge for at hodet er perfekt plant selv om bakken og stativet ikke er i vater. En nivelleringsbase kan også kjøpes separat, som da skrus fast mellom stativbena og stativhodet.

Kan jeg feste en mobiltelefon til et kamerastativ?

Ja! Det eneste som trengs er en mobilholder for stativ, som skrus fast på kameraplaten på stativet. Synes du bordstativ er for små og ønsker et høyt stativ til mobilen, fungerer kamerastativ perfekt. Har du et stativ fra før er en mobilholder en enkel og billig investering for å kunne bruke stativet sammen med mobiltelefonen – perfekt hvis du for eksempel vil filme eller sende direkte bak kulissene når du fotografi.

Bære med seg stativer

Å ta med stativ på fotoutflukter betyr helt klart ekstra vekt. De er også litt uhåndterlige og får sjelden plass i en vanlig kameraveske. Noen kamerastativ kommer med en stativveske med bærehåndtak, men dette krever likevel at du bærer det for hånd.

Mange kameraryggsekker har imidlertid spesielle spenner og en lomme til å henge kamerastativet på utsiden av vesken. Det er en praktisk måte å bære med seg et stativ, som både gir deg hendene fri og ikke gjør det mye tyngre for deg. Se etter stativfeste når du kjøper en ny kameraryggsekk, det blir mye lettere å ha med deg stativet på fotovandringen.Vi har også praktiske bærestropper til stativer, slik at du kan henge de over skulderen.