Kilde: Presets i Lightroom | Scandinavian Photo
Fotografi handler ikke bare om bildene du tar med kameraet, men også hva du gjør med de etterpå. Bildebehandling kan ses fra flere perspektiv, det kan ses på som en fremkalling av materialet ditt. Vil du gjenspeile virkeligheten med nøyaktige farger og gjengivelse akkurat slik det så ut da du tok bildet, eller vil du skape et stemningsfullt bilde som formidler følelser og kreativitet? Å fremkalle, eller rettere sagt redigere bildene, gjør at du får får de akkurat slik du selv vil. Det finnes et smidig verktøy i redigeringsprogrammet Adobe Lightroom som heter forhåndsinnstillinger (“Presets” på engelsk), dette verktøyet gjør at du sparer tid, får raskere arbeidsflyt, lagrer innstillingene dine, finner inspirasjon og får kreative innblikk i andres redigering.
Hva er en forhåndsinnstilling?
Den letteste måten å beskrive en forhåndsinnstillibg på er som et filter: tenk deg likheten til et instagramfilter som du legger på bildene dine før du laster de opp for å få bildene tonede og redigert slik du ønsker de. Dette filteret består av allerede utførte innstillinger som er lagret, slik at du ikke trenger å utføre de til hvert bilde du laster opp, og det gjør at du får en konsekvent stil i bildene dine. Forskjellen fra Instagram blir at du selv kan lage filteret/forhåndsinnstillingen selv, etter din egen stil og smak. Ved å bruke Adobe Lightroom får du betydelig mer valg og muligheter til å redigere bildene akkurat slik du vil ha de. Forhåndsinnstillingene kan brukes på ulike måter, her er to eksempler på hvordan Daniel og Patrick, som begge jobber på produktavdelingen til Scandinavian Photo, anvender forhåndsinnstillinger.
Før- og etterbilde ved bruk av en forhåndsinnstilling. Når en forhåndsinnstilling legges til endres bildet til de innstillinger som er lagret i forhåndsinnstillingen.
Hvordan bruker du forhåndsinnstillinger, Daniel?
Jeg pleier å laste ned gratis forhåndsinnstillinger av og til, noe som gir meg inspirasjon til hvordan slags redigering og stil jeg vil ha på bildene, eller til å gå gjennom mine egne. Det er en god øvelse å se på en ferdig forhåndsinnstilling og så prøve å lage sin egen versjon av denne. Jeg pleier sjeldent bruke en ferdig forhåndsinnstilling direkte, da jeg vil ha min egne stil og justeringer. Forhåndsinnstillinger er perfekt for å få inspirasjon, se og lære seg hvordan andre jobber med kontroller, toning og fargehåndtering i Adobe Lightroom.
Ved å bla gjennom mine forhåndsinnstillinger finner jeg raskt ut omtrent hvilken stil som kan passe bildet mitt. Enten redigerer jeg bildet tilsvarende, eller tilpasser forhåndsinnstillingen til jeg blir fornøyd.
Og hvordan bruker du forhåndsinnstillinger, Patrick?
Jeg bruker mye manuell optikk når jeg fotograferer, som ikke har noen digital tilkobling til kameraet. Via forhåndsinnstillinger kan jeg gjøre ferdige profiler for korrigering av hvert objektiv, så istedet for å gå inn på hvert bilde og velge rett objektiv kan jeg markere en rekke bilder, og raskt legge til rett objektivkorrigering på samtlige bilder med en gang. Siden har jeg et par generelle forhåndsinnstillinger for solnedgang, snø og stjerner med enklere justering for kontrast, skygger/høylys, skarphet og lignende. Effekten er ikke så kraftig, men gjør at den passer som grunnlag på mange av bildene mine. Sunset.xmp har et mykt, gradert overtoningsfilter, og brukes først og fremst ved solnedganger, og for å øke dynamikken i bildene. Snow.xmp brukes for å få en klarhet i snølandskap, og for å korrigere for kameraets feileksponering i snømiljøer. De to Starts.xmp og Stars low contrast.xmp brukes som grunnlag for å løfte frem stjerner og vintermiljøer.
Lag en egen forhåndsinnstilling i Adobe Lightroom
Her har jeg fotografert Emelie på et sted, jeg har flere lignende bilder som jeg ønsker samme redigeringsstil på, derfor begynner jeg med bildet mitt og redigerer farger, kontraster, toning og skarphet osv., for og så lagre innstillingene mine. For å lage en forhåndsinnstilling av dette trykker jeg på plusstegnet (+) der det står forhåndsinnstillinger, og så “lagre forhåndsinnstilling”. Begynn med å skrive inn et navn for forhåndsinnstillingen din, velg hvilken menygruppe den skal havne i, og marker så hvilke innstillinger som skal lagres. Nå har jeg en forhåndsinnstilling som fungerer til den typen bilder, og du kan selvfølgelig endre innstillingene etter du har lagt på forhåndsinnstillingen dersom du vil ha bildet mørkere, lysere eller endre noe annet.
For å lage en forhåndsinnstilling, klikk på plusstegnet, lagre forhåndsinnstilling, skriv et navn, velg hvilken menygruppe den skal havne i og hvilke innstillinger som skal lagres, og trykk så på lagre-knappen.
Last ned andres forhåndsinnstillinger og bruk som inspirasjon til dine egne
Test det å laste ned denne forhåndsinnstillingen til bildene dine. Tenk på at den kanskje ikke passer til alle bilder, du kan måtte justere hvitbalanse, eksponering eller farger etter hva du selv liker. Eksperimenter, test deg frem og vær ikke redd for å justere forhåndsinnstillingen.
Det enkleste er helt enkelt å google “lightroom free presets”, da får du opp en rekke alternativer som f.eks. https://freelightroompresets.co/download/ der du finner en rekke morsomme alternativer du kan teste og eksperimentere med. Det finnes også VSCO som riktig nok koster en del, men da får du mange filtere som simulerer tradisjonelle filmer. Når du finner forhåndsinnstillinger som du synes kan passe eller som du vil teste, så importerer du de inn i programmet.
For å importere en forhåndsinnstilling, klikk på plusstegnet for å åpne menyen for å importere en forhåndsinnstilling, finn mappen der du lagret den, velg forhåndsinnstillingen og klikk så på “importer”.
Fallgroper for forhåndsinnstillinger
Det finnes et par fallgroper for forhåndsinnstillinger som kan være verdt å vite om, ettersom det er lett å overse disse eller gå i gamle spor.
En ting når du selv skaper egne forhåndsinnstillinger er lokale justeringer og beskjæringer/omforming. Ikke lagre lokale justeringer, og beskjær/omform ikke i forhåndsjusteringer, ettersom disse med stor sannsynlighet vil være forskjellig fra bilde til bilde. Lokale justeringer og beskjæringer/omforminger er detaljjusteringer for hvert bilde. Det samme gjelder ofte ved “synkroniserte innstillinger”, så huk vekk “lokale justeringer” og “beskjær/omform”.
Bildene må ligne på hverandre
For å kunne legge på en forhåndsinnstilling og få lignende resultat på alle bildene i en serie må bildene være like hverandre i eksponering og farge. Fotograferer du f.eks. produkter i studio kan det fungere utmerket, men fotograferer du produkt i miljø vil trolig lys og farge vareire mer, noe som gjør at hver serie kan trenge sin egen forhåndsinnstilling.
Ikke glem å lære deg fremkallingen bak forhåndsinnstillingen
Dersom du bare bruker forhåndsinnstillinger, spesielt de du har lastet ned, så finnes risikoen for at du ikke lærer deg teknikkene bak redigeringen, men kun stoler på at forhåndsinnstillingene dine gjør jobben for deg. Bildene dine blir seende ut som “alle andres”. Dersom du bruker forhåndsinnstillinger som mange andre bruker, finnes en risiko for at bildene dine blir like alle andre sine, og da risikerer du at originaliteten i bildene dine forsvinner.
Jobb raskt og kreativt med forhåndsinnstillinger
Du kan virkelig gjøre mye og lære deg mye om redigering ved å lage egne, samt teste ut andres forhåndsinnstillinger, men glem ikke fallgropene. Ikke sett deg fast i gamle vaner! Bruk heller forhåndsinnstillinger til å hjelpe deg med arbeidet, få raskere tempo på redigeringen din og få motivasjon til kreativt arbeide. Del gjerne dine forhåndsinnstillinger, og spre redigeringsglede til de rundt deg.