Kilde: Lukker og lukkertid – slik fungerer det! | Scandinavian Photo
Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.
Innhold
- Eksponering
- Hva er lukkertid?
- Lukkertrinn
- Frys tiden eller fang bevegelse
- Bulb-modus for ekstra lange lukkertider
- Skap en følelse av fart med panorering
- Hvordan stiller jeg inn lukkertiden på mitt kamera?
- Å fotografere med lang lukkertid
- Hvor lang lukkertid bør jeg ha?
- Eksempelbilder
- Bilder tatt med korte lukkertider
- Bilder tatt med lange lukkertider
Eksponering
For at et fotografi skal lages, må kameraets sensor (eller film ved analog fotografering) treffes av lys. Dette kalles å eksponere bildet. Får sensoren for lite lys blir bildet undereksponert og resultatet blir et mørkt bilde, og hvis sensoren blir truffet av for mye lys blir bildet overeksponert og bildet for lyst. I begge tilfeller kan det da være vanskelig å se hva bildet forestiller fordi detaljer forsvinner i svarte eller hvite områder. Man tilstreber alltid en «riktig eksponering» hvor bildet verken er for lyst eller for mørkt, og du har tre av kameraets innstillinger til hjelp: Blenderåpning, lukkertid og ISO. I denne veiledningen skal vi se nærmere på lukkeren og lukkertid.
Hva er lukkertid?
Lukkertid, eller lukkerhastighet som noen kaller det, er i utgangspunktet tiden lukkeren er åpen og slipper lys inn til kameraets sensor. Lukkertid kalles også eksponeringstid, nettopp fordi den styrer tiden sensoren utsettes for lys. Mens blenderåpningen bestemmer størrelsen på åpningen inn i kameraet, styrer lukkeren tiden den er åpen. Hvor lenge lukkeren er åpen påvirker altså hvor lenge sensoren vil bli eksponert for lys og hva som skjer med motivet ditt i mellomtiden.
Lukkertrinn
Lukkertiden måles i sekunder og brøkdeler av sekunder. På systemkameraer, avanserte kompaktkameraer og til og med på mobiltelefoner med manuelle kamerainnstillinger/pro-modus kan du stille inn lukkertiden fra vanligvis 1/8000-dels sekund på det korteste og ofte opptil 30 sekunder på det lengste.
Hele lukkertrinn måles som nedenfor, men kan også deles inn i halve og tredjedels trinn.
1/8000 | 1/4000 | 1/2000 | 1/1000 | 1/500 | 1/250 | 1/125 | 1/60 | 30/1 | 1/15 | 1/8 | 1/4 | 1/2 | 1″ | 2″ | 4″ | 8″ | 15″ | 30″ | 60″
Frys tiden eller fang bevegelse
Så hvordan påvirker lukkertiden fotograferingen egentlig? Hva betyr langsom lukkertid og når bør du bruke hurtig lukkertid? Svaret er at lukkertiden påvirker det endelige resultatet av bildet ditt i aller høyeste grad. I tillegg til lyset, påvirkes også hvordan bevegelser fanges i bildet.
Har du fotografert innendørs i dårlig lys eller utendørs om natten og oppdaget at bildene dine blir uskarpe når du bruker kameraets automodus eller programautomatikk? Mest sannsynlig er det fordi du fotograferer et motiv i bevegelse og kameraet velger en lukkertid som er litt for lang, 1/30 kan være nok til at for eksempel lekende barn eller dyr blir uskarpe. Kameraet gjør dette for å slippe inn nok lys og få et korrekt eksponert bilde, men du ønsker jo å fryse hendelsen og få et skarpt bilde. Da kan du prøve å endre lukkertiden til 1/400 sekund for å fryse bevegelsene.
Lukkertiden bestemmer hvor mye lys som treffer sensoren, men den bestemmer også hva som skjer med motivet mens lukkeren er åpen. Hvis du fotograferer en sovende baby, skjer det sjelden så mye på et halvt sekund, mens for eksempel en lekende hund har tid til å bevege seg i løpet av samme tid.
Kort lukkertid
Hvis du velger en kort lukkertid, for eksempel 1/800, vil lukkeren være åpen i ett åtte hundredels sekund og registrere motivet i ett åtte hundredels sekund. Hvis du fotograferer noe som beveger seg, vil du oppleve det som om motivet har blitt frosset og står stille midt i bevegelsen, fordi du bare ser hva som skjedde i det åttehundredels sekundet du tok bildet.
Eksempler på anledninger hvor man ønsker å bruke korte lukkertider er når du ønsker å fryse en bevegelse, for eksempel ved fotografering av sport, dyr og mennesker eller vanndråper.
Lang lukkertid
Velger du i stedet en lang lukkertid, for eksempel ett sekund, vil lukkeren være åpen i ett sekund og ta opp alt som skjer i nøyaktig ett sekund. Det betyr at hvis du fotograferer et motiv som beveger seg, for eksempel et dyr, en løper eller bare noen som går, vil det oppleves som uskarpt fordi du får med deg hele bevegelsen og alt som skjedde i det sekundet.
Lange lukkertider er populært for natur- og landskapsfotografering ved vann hvor vannets bevegelser blir gjort uskarpe til et mykt og bølgende slør.
Bulb-modus for ekstra lange lukkertider
Systemkameraer og noen avanserte kompaktkameraer har også en modus kalt Bulb. Deretter velger du hvor lenge lukkeren skal være åpen – som kan være flere minutter. Dette kan gjøres ved å holde nede utløserknappen selv, men det enkleste og beste er å bruke en fjernutløser hvor du kan stille inn en timer for hvor lenge du vil eksponere bildet.
Bulb-modusen brukes for eksempel i astrofotografering eller landskapsfotografering hvor du også får skyenes bevegelser over himmelen. Les mer om å fotografere med lang lukkertid lenger ned på siden for å vite hvordan du lykkes med bildene dine.
Skap en følelse av fart med panorering
En kreativ måte å bruke litt lengre lukkertid på er å fotografere raske bevegelser og panorere kameraet sammen med bevegelsen. Den gir et skarpt hovedmotiv samtidig som bakgrunnen blir uskarp, og skaper en følelse av fart. Effekten brukes ofte for kjøretøy som biler og sykler, da de i seg selv er statiske og bare beveger seg fremover, mens for eksempel en hest beveger hodet når den galopperer.
Å få et godt panoreringsbilde krever øvelse og flere forsøk. Det er ikke nødvendig med spesielt lang lukkertid, bare litt lengre enn for å fryse tiden. Vanlige lukkertider for panorering kan være en hundredels sekund (1/100) til en trettiendedel av et sekund (1/30), avhengig av hvor raskt motivet er.
Begynn heller med en kortere periode og jobb deg oppover til du finner det som passer din situasjon best. Fokuser på motivet og følg med i sakte bevegelser i samme tempo som motivet, trykk på utløserknappen og fortsett med bevegelsen til bildet er tatt.
Hvordan stiller jeg inn lukkertiden på kameraet?
I kameraets automodus stiller kameraet selv lukkertiden og de andre innstillingene i henhold til omgivelseslyset. For å kunne stille inn lukkertiden, velg modus S (Shutter) på Nikon, Sony og Olympus og andre, eller TV (Time Value) på Canon og Pentax, på programvelgeren. Denne modusen står for lukkerprioritet og deretter tilpasser blenderåpningen og andre innstillinger seg til den valgte lukkertiden. Du kan også velge hel manuell modus, M på programvelgerskiven, hvor du selv stiller inn alle innstillingene.
S/TV – Bla til lukkertiden du ønsker, ofte med hjulet foran utløserknappen. Skalaen går vanligvis fra 1/8000 (en åttetusendels sekund) til 30 sekunder, som vanligvis visualiseres med anførselstegn, for eksempel 2″ i to sekunder.
Tips! Slå opp “Lukkerautomatikk”, “Lukkerstyrt automatikk” eller “Lukkerprioritet” i indeksen til kameramanualen for å lese om hvordan du setter opp akkurat ditt kamera.
M – I full manuell modus må du stille inn både lukkertid og blenderåpning. En lengre lukkertid trenger ofte mindre blenderåpning (høyt f-tall) for ikke å gi et bilde som er for lyst, og omvendt. Som oftest ser du direkte i displayet hvordan kameraet vil eksponere bildet, slik at du kan se om det blir for lyst eller mørkt.
Tips! Slå opp “M”, “Manuell modus” eller “Manuell eksponering” i kameramanualens indeks for å lese om hvordan du setter opp akkurat ditt kamera.
Å fotografere med lang lukkertid
Det første du bør tenke på når du skal fotografere med lange lukkertider er at det ikke bare er motivet foran kameraet som beveger seg – det gjør også kameraet. Fotografering med kameraet håndholdt betyr små bevegelser, noe som gir uønsket uskarphet på grunn av risting ved for lang lukkertid. Det sies vanligvis at omtrent en hundredel av et sekund (1/100) er det du kan håndtere å skyte med for hånd.
Brennvidden påvirker imidlertid også. Tommelfingerregelen er at lukkertiden skal være den samme som brennvidden – har du zoomet inn til 200 mm bør du derfor ha en maksimal lukkertid på 1/200 sekund, men her kan innebygde stabiliseringsfunksjoner bety at du kan justere den regelen noe.
Med andre ord, skal du fotografere med lange lukkertider, er stativ et must. En annen ting som kan være nødvendig ved lange lukkertider er et ND-filter. Når sensoren utsettes for lys i flere sekunder, risikerer du å få for mye lys og et overeksponert bilde. Løsningen er et ND-filter som fungerer som “solbriller” for kameraet og begrenser lyset som slipper inn samtidig som du kan få så lang lukkertid du ønsker for motivet ditt.
Hvor lang lukkertid bør jeg ha?
Nøyaktig hvor lang lukkertid som passer for motivet ditt avhenger helt av hva du skal fotografere og hvordan lysforholdene er. Skal du få en bløt vannoverflate på en stille innsjø eller sjøen, kan det ta noen sekunder, mens en livlig foss får et «slør» allerede på en tiendedels sekund. Det er bare å prøve ut hva som fungerer best, men et tips er å begynne med en kortere lukkertid for så å øke den mer og mer.
Noe du bør huske på med lange lukkertider er at selv ting du kanskje ikke vil flytte på, kan flyttes av vinden. Trær, busker eller et flagg på en flaggstang i bakgrunnen vil svaie i vinden og forårsake bevegelsesuskarphet ved lange lukkertider.