Meny Lukk

Velg riktig ISO for bedre bilder

Kilde: ISO og ISO-verdien på kameraet | Scandinavian Photo

ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.

Innhold

  • Eksponering
  • Hva er ISO?
    • Hvilken ISO bør jeg ha?
  • Raskere lukkertider med høyere ISO-verdier
    • Eksempel på hvordan ISO påvirker lukkertiden
    • Auto-ISO og støyreduksjon
  • Hvordan endrer jeg ISO på kameraet mitt?

Eksponering

For at et bilde skal kunne tas, må kameraets sensor (eller film ved analog fotografering) eksponeres for lys. Dette kalles å eksponere bildet. Hvis sensoren eksponeres for lite lys, blir bildet undereksponert og resultatet blir et mørkt bilde, og hvis sensoren eksponeres for mye lys, blir bildet overeksponert og bildet blir for lyst. I begge tilfeller kan det være vanskelig å se hva bildet forestiller, fordi detaljer går tapt i svarte eller hvite områder. Man sikter alltid mot en “korrekt eksponering” der bildet verken er for lyst eller for mørkt, og til hjelp har du tre kamerainnstillinger: blenderåpning, lukkertid og ISO. I denne guiden skal vi se nærmere på ISO og hvordan det påvirker fotograferingen din.

Hva er ISO i et kamera?

ISO betyr lysfølsomheten til et kamera. Før i tiden betydde det lysfølsomheten til filmen, men for et digitalkamera betyr det lysfølsomheten til kamerasensoren. ISO angis med et tall på en skala som deretter dobles for hvert trinn. Hvor skalaen starter og slutter, er litt forskjellig for ulike kameramodeller. Tidligere var 100-3200 standard, men i dag finnes det både lavere (f.eks. ISO 32 og ISO 64) og mye høyere ISO-verdier (opp til 124 000 eller enda høyere).

Når du øker ISO-verdien, økes signalstyrken i sensoren og bildene blir lysere, noe som er nyttig ved dårligere lysforhold. Hvis du har stilt inn kameraet på ISO 800, trenger det bare å ta inn halvparten så mye lys (ved hjelp av lukkertid og blenderåpning) som når det er stilt inn på ISO 400, for å få det samme resultatet. Høyere ISO betyr med andre ord et lysere bilde og en raskere lukkertid.

Men så bra, da kan jeg jo bare øke ISO-verdien for å få en raskere lukkertid, tenker du kanskje. Men det er en ulempe med høye ISO-verdier: støy. Jo høyere ISO-verdien er, desto mer kornete blir bildene.

Slik påvirker ISO lyset i bildene:

  • ISO påvirker lyset i bildene – jo høyere ISO, desto lysere blir bildene
  • Høyere ISO gir mer støyende bilder
  • Lav ISO gir støyfrie bilder og er best under lyse fotoforhold

Hvilken ISO bør jeg bruke?

I sterkt sollys eller annen god belysning bør du holde ISO-verdien så lav som mulig, ISO 50-200 er nok. Men hvis du fotograferer innendørs uten sterk belysning eller utendørs i skumring eller gråvær, kan ISO-verdien redde deg fra for lange lukkertider. En høy ISO er vanligvis mye bedre for å få et skarpt bilde enn å bruke den innebygde blitsen hvis ingen annen belysning er tilgjengelig.

Du bør heller ikke være redd for å øke ISO-verdien. Hvis du for eksempel fotograferer i svart-hvitt, kan støy tilføre både følelser og karakter, og dagens kameraer er bedre til å håndtere støy enn de var før, så du vil sannsynligvis ikke legge merke til den ved ISO 400 eller 600.

Raskere lukkertider med høyere ISO

Hvert hele ISO-trinn tilsvarer ett EV-trinn, som er det samme som ett helt blender- og lukkertrinn. EV står for Exposure Value og er en skala som angir hvilke kombinasjoner av blenderåpning og lukkertid som gir samme eksponering. Det betyr at du må øke ISO-verdien ett trinn for å få ett trinn lengre lukkertid.

La oss si at du fotograferer en innebandykamp, en konsert, hestesprang på en ridebane eller noe annet som beveger seg raskt og hvor lysforholdene ikke er de beste. Du vil selvfølgelig ha skarpe bilder, og du kan ikke bruke blits på grunn av avstanden til motivet, eller fordi blits rett og slett ikke er tillatt.

Med andre ord må du bruke korte lukkertider for å fryse bevegelsene, fra rundt 1/200 sekund. Kortere lukkertider betyr imidlertid mindre lys til sensoren, og du ønsker heller ikke å få for mørke bilder. Det er her objektivets maksimale blenderåpning kommer inn i bildet – jo større blenderåpning, desto mer lys slipper inn.

La oss si at objektiv har en maksimal blenderåpning på f/4, slik at kameraets lysmåling foreslår at du skal fotografere med lukkertid 1/15 og ISO 100. 1/15 sekund er ikke nok til å fange motivet skarpt, så i stedet vil du ha en lukkertid på 1/250 sekund. Da kan du øke ISO-verdien, og blenderåpningen forblir den samme.

Under de ovennevnte forholdene vil en økning av ISO-verdien i hele trinn være som følger:
ISO 200 | 1/30 lukkertid | f/4
ISO 400 | 1/60 lukkertid | f/4
ISO 800 | 1/125 lukkertid | f/4
ISO 1600 | 1/250 lukkertid | f/4

Eksempel på hvordan ISO påvirker lukkertiden

I de følgende bildeeksemplene kan du se hvordan lukkertiden påvirkes av ISO-verdien. Bildene er tatt innendørs uten dagslys og med kun taklys og en skrivebordslampe som belysning. Kameraet (Canon EOS 70D) er montert på et stativ, og objektivet er innstilt på 50 mm brennvidde med en maksimal blenderåpning på f/5. Bildene er tatt med Programme Auto, og ISO-verdien er justert manuelt. Legg merke til hvordan lukkertiden reduseres når ISO-verdien øker, men også hvor mye støy det blir i bildet.