Kilde: Lysmåler | Scandinavian Photo
Selv om du kanskje ikke vet det selv har du brukt en lysmåler flere ganger – ja, tusenvis av ganger til og med. Den er innebygd i både kameraet og mobiltelefonen din, og brukes for å bestemme en så korrekt eksponering som mulig for akkurat ditt bilde. En lysmåler kan kanskje føles litt gammeldags, og som en arv fra den tiden da vi brukte film i kameraene våres, men den er høyest aktuell fremdeles den dag i dag.
Enten har du selv bestemt eksponeringen ved hjelp av manuelle innstillinger av blender, lukkertid og ISO, eller så har du latt kameraet hjelpe deg dersom du har valgt en av modusene blenderautomatikk (A/Av), lukkerautomatikk (S/Tv) eller helautomatikk (P/Auto). Uansett modus gjør alltid kameraet en måling. I det helt manuelle moduset viser kameraet eksponeringen din via indikatoren på displayet eller i søkeren, og det ser litt forskjellig ut avhengig av hvilket kamera du har. Måleren viser deg om du er korrekt-, under- eller overeksponert.
Lysmåler på Canon-, Nikon- og Sony-kameraer
Kameraet måler reflekterende lys
Når kameraet gjør en bedømmelse av eksponeringen gjøres en reflektiv lysmåling gjennom objektivet. Du har kanskje hørt begrepet brukes når det snakkes om blitser. Det kalles TTL, og står for “through the lens” – måling gjennom objektivet. Kameraet ser på det du har i bildet, og den innebygde lysmåleren gjør en bedømmelse av optimal eksponering gjennom lyset som reflekteres fra det du fotograferer.
Alle kameraer eksponerer etter noe som kalles for “middle grey”, som også kan refereres til 18% grått. Dette er en balanse mellom de mørkeste skyggene og de lyseste høylysene, og dermed det nærmeste en kommer korrekt eksponering. Avhengig av motivet ditt vil det være en korrekt eksponering de fleste ganger, men avhengig av omgivelsene eller f.eks. hva slags klær modellen har på seg kan det bli over- eller undereksponert.
Er det f.eks. en person du fotograferer så måler kameraet lyset som reflekteres fra personen gjennom objektivet. Har personen lyse klær kommer kameraet til å undereksponere, og dersom personen har mørke klær vil kameraet overeksponere. Dette på grunn av at de lyse klærne reflekterer mer lys inn i kameraet enn de mørke. Kameraet gjør en reflektiv måling gjennom TTL, og bestemmer eksponeringen, som i dette tilfellet blir mørk. Da kan du ha behov for å ta kontroll over eksponeringen, enten gjennom manuielle innstillinger eller eksponeringskompensasjon på kameraet ditt.
En lysmåler er mer nøyaktig
En separat lysmåler gir deg som regel en mer nøyaktig eksponeringsbedømmelse enn kameraets innebygde gjør. De fleste lysmålere har den reflektive målingen innebygd, men inkluderer også en direkte lysmåling via den kupellignende runde lysmåleren på toppen av enheten. Når du vil måle lyset med lysmåleren setter du den foran modellen din, så nærme som mulig, og trykker på knappen for lysmåling på enheten. Forskjellen mellom disse to metodene er at lysmåleren her måler det direkte lyset som faller ned på modellen din, istedet for det som reflekteres. Dette gir en mer nøyaktig eksponering ettersom du måler det faktiske lyset, og ikke det reflekterende. Lysmåleren kan brukes ved fotografering i eksisterende lys og med blitser, men det vanligste er at en bruker den i studio med blitslys. Du kan selvfølgelig utmerket godt bruke kameraets lysmåler og skjerm for å finne en god eksponering, men skjermen kan i blant lyve litt, da den ikke alltid gjengir korrekt eksponering, spesielt dersom du har automatisk lysstyrke på displayet. Derfor vil du få men mer nøyaktig og effektiv måling ved lysmåleren.
Kuppelen som måler det direkte lyset som faller på lysmåleren.
Lysmåleren kan trigge blitsene dine
Lysmålere kommer i mange ulike former og varianter, men i bunn og grunn gjør alle samme ting – de måler lys. Enkelte lysmålere kan trigge blitsene dine, mens andre venter på et blitslys for å vise deg eksponeringsinnstillingene dine. De mest brukte lysmålerene er Sekonic L-308X og Gossen Digipro F2. Begge kan måle reflekterende og direkte lys, og har en blitssynkkontakt slik at du kan koble blitsene dine til lysmåleren for måling. Sekonic har også modeller som kan trigge Elinchrom Skyport og PocketWizard. Det finnes også lysmålere som klarer hi-sync og high speed sync.
Når du vil måle blitslyset ditt med lysmåleren finnes det et par ulike modus den kan gjøre det i. Det vanligste er at du angir hvilken ISO og lukkertid du vil bruke, og måleren vil så fortelle deg hvilken blender du skal bruke for å få korrekt eksponering.
Et praktisk eksempel;
Vi står i studioet og har satt opp blitsen vår. Vi velger ISO 50 på kameraet vårt, og setter den på 1/100s lukkertid. På lysmåleren stiller vi inn de samme innstillingene, og retter den mot lyskilden og utløser blitsen. Med blitsenergien som vår blits er innstilt på forteller lysmåleren oss at vi skal sette blenderen på 8,0 (og ni tiendedeler – lysmåleren er ekstremt nøyaktig) for å få en korrekt eksponering. Dersom du vil ha mer dybdeskarphet, f.eks. f/4 kan du enten redusere energien på blitsen eller ISO på kamera og lysmåler.
Du blir raskere med en lysmåler
En lysmåler kan være et veldig praktisk tilbehør for fotograferingen din, og er noe vi absolutt anbefaler. Så fort du har lært deg den vil den gjøre arbeidsflyten din raskere, spesielt i studio. Du vil kunne levere resultater raskere, og trenger ikke ta masse testbilder for å få korrekt eksponering.