Meny Lukk

Hvitbalanse – kameraets innstillinger

Kilde: Hvitbalanse i kameraet – hva er det? | Scandinavian Photo

Alt lyset rundt oss har ulike temperaturer, såkalt fargetemperatur. Avhengig av vær, tid på døgnet og lyskilde skifter temperaturen på en skala fra gult (varmt lys) til blått (kaldt lys). I fotografering brukes hvitbalanse for å balansere temperaturen slik at lyset ikke blir for varmt eller for kaldt.

Innhold

  • Hva er hvitbalanse?
    • Ulike hvitbalansemoduser
    • Ikoner for hvitbalansemodus
  • Hvordan påvirker hvitbalansen et bilde?
  • Hvordan endrer jeg hvitbalansen i systemkameraet mitt?

Hva er hvitbalanse?

Kameraets hvitbalanse er der for å kompensere for fargene i lyset når du tar et bilde og balansere de hvite fargene – slik at selv om lyset er gult, vil hvitt fortsatt være hvitt, og de andre fargene vil også være korrekte i bildet. Et veldig gult lys gjør bildet varmt, mens blått lys gjør bildet kaldt, noe som også kan være en kreativ effekt du ønsker i bildet ditt, men med hvitbalanse kan du korrigere uønskede fargetoner.

Ved å stille inn riktig hvitbalanse i kameraet sørger du for at fargene og tonen i bildet blir riktig fra det øyeblikket du tar bildet. Dette er spesielt viktig hvis du bare tar bilder i JPEG-format, siden du da har mindre mulighet til å korrigere hvitbalansen uten å miste kvalitet. I Raw-format kan du korrigere mye i etterkant, men det er likevel bra å ha en forståelse av hvordan hvitbalansen fungerer og å kunne gjøre det riktige allerede før bildet er tatt.

Ulike hvitbalansemoduser

Det finnes en rekke forhåndsinnstilte hvitbalansemoduser som alle balanserer lyset i henhold til visse vanlige omstendigheter. Hvis det for eksempel er overskyet når du fotograferer, velger du hvitbalansemodusen som symboliseres av en sky for å kompensere for det kaldere lyset.

Ikoner for hvitbalansemodus

Auto

Solskinn

Overskyet

Skygge

Blits

Glødelampe (volfram/tungsten)

Lysrør

Manuell/Egendefinert

  • Ved automatisk hvitbalanse forsøker kameraet selv å balansere temperaturen i henhold til situasjonen
  • Forhåndsinnstilte lysmoduser er tilpasset ulike typer lysforhold, for eksempel solskinn eller overskyet vær, skygge eller glødelys for fotografering innendørs i lampelys
  • Manuell modus er hvis du vil ha full kontroll og stille inn hvitbalansen selv

Hvordan påvirker hvitbalansen et bilde?

Følgende bilder er tatt i et rom med blandet lys (dagslys/lamplelys) i modusene AWB (auto), Solskinn, Overskyet, Skygge, Glødelampe, Lysrør, Blits og “Egendefinert”.

Solskinn, Overskyet, Skygge og Blits ser veldig gule ut på bildene, ettersom de skal kompensere for temperaturen i dagslyset og blitslyset, som er veldig kaldt. Kaldt + varmt = god balanse.
På samme måte kompenserer pæren med “kald” for det varme lyset som lamper gir, og skal være mer nøytral.


Disse bildene er tatt i skyggen, der hvitbalansemodusen for Skygge gir et nøyaktig bilde av virkeligheten, mens Glødelampe, som motvirker varme lystemperaturer, gjør bildet blått.


Disse bildene er tatt i lampelys, der hvitbalansemodus Glødelampe gir et nøyaktig bilde av virkeligheten, mens Skygge, som motvirker kalde temperaturer, gjør bildet enda varmere.

Hvordan endrer jeg hvitbalansen i systemkameraet mitt?

Hvitbalansen kan justeres i programalternativene P, A, S og M (Nikon/Sony) og A, AV, TV og M (Canon/Pentax). I de fleste tilfeller kan den endres direkte via berøringsskjermen ved å trykke på hvitbalanseikonet og deretter bytte til ønsket modus.

Hvordan du stiller inn hvitbalansen er forskjellig avhengig av kameramerke, men søk etter Hvitbalanse i indeksen i håndboken for å lese hvordan du gjør det på akkurat ditt kamera.