Kilde: Star trails – fotografere stjernespor! 🌠 | Scandinavian Photo
Å fotografere star trails er en unik og spesiell form for astrofotografering som fanger nattehimmelen i bevegelse. Med riktig teknikk kan du skape unike bilder der stjernene danner lange, sveipende linjer over himmelen. I denne guiden hjelper vi deg med tips om utstyret du trenger, og vi går gjennom kamerainnstillinger og viser deg trinn for trinn hvordan du får best mulig resultat. Star trails er en spennende utfordring som kan ta nattfotograferingen din til nye høyder, uansett om du er nybegynner eller erfaren fotograf.
Innhold
- Hva er star trails?
- Hva trenger jeg for å fotografere stjernespor?
- Hvordan fungerer det?
- Hvor lang tid tar det?
- Hvilken programvare trenger jeg?
- Kamerainnstillinger og trinn-for-trinn-guide
- Våre beste tips for å ta bilder
- Hvordan finner jeg Nordstjernen?
- Sett sammen bildene dine
Hva er star trails?
Star trails er en teknikk som går ut på å fotografere stjernenes bevegelse over himmelen ved hjelp av et kamera med lang eksponering. Fordi jorden roterer og stjernene står stille, kan du bruke ulike triks for å skape lange, sveipende linjer i bildet, noe som gir inntrykk av at stjernene beveger seg over himmelen (mens det i virkeligheten er jorden som beveger seg). Avhengig av eksponeringstiden og hvor du peker kameraet, kan stjernesporene være korte eller strekke seg over hele bildet, noe som ofte skaper uvanlige og spektakulære bilder.
Et tips er å rette kameraet mot himmelens polstjerne, der stjernene ser ut til å rotere rundt et sentralt punkt. Dette skaper sirkulære stjernespor som gir en fengslende effekt. Star trails kan også variere i farge avhengig av stjernenes temperatur, noe som gir en ekstra dimensjon til bildene dine.
Hva trenger jeg for å fotografere stjernespor?
Det er noen få ting som er helt essensielle når det gjelder utstyr, og det første er et kamerastativ. Sett opp stativet skikkelig stødig og sikkert, slik at kameraet sitter godt fast på stativet. Du vil ikke ha noen bevegelse under selve fotograferingen.
Krav nummer to er at kameraet ditt har en intervall-/timelapse-funksjon. Alternativt kan du bruke en fjernutløser og bruke kameraets bulb-modus der du låser lukkeren.
En fordel (men ikke et krav) er å bruke et vidvinkelobjektiv for å få med så mye som mulig av nattehimmelen. Jo større blenderåpning objektivet har, desto lavere ISO kan du stille inn, noe som gir et skarpere bilde med mindre støy. Du kan lære mer om objektiver, blenderåpning og ISO i kameraskolen vår.
Hvordan fungerer det?
Ved å bruke intervallfotografering/timelapse-funksjonen i kameraet lar du kameraet ta flere bilder i nøyaktig samme posisjon, og hjemme på datamaskinen setter du deretter sammen alle bildene til ett. Et ferdig bilde med startrail består av hundrevis av bilder med lang eksponeringstid.
Hvor lang tid tar det?
Grunnregelen er at jo lenger du kan stå ute i natten, jo lengre blir stjernesporene dine. 45-60 minutter er nok den minste tiden vi vil anbefale.
Hvilken programvare trenger jeg?
Mange bilderedigeringsprogrammer har en funksjon for sammenslåing av bilder, for eksempel Adobe Photoshop og andre. Et veldig enkelt, men utrolig kompetent program som har spesialisert seg på stjernespor, heter Star trails. Det hjelper deg med å gjøre alt med noen få enkle trinn. At det er gratis, gjør det ikke noe dårligere! Alle bildene i dette innlegget er laget i det nevnte programmet. Vær oppmerksom på at programmet kun håndterer jpg-filer og ikke raw-formater.
Kamerainnstillinger og trinn-for-trinn-guide for fotografering av star trails
- Fest kameraet godt på et stativ som er stabilt.
- Slå av autofokusen, og fokuser manuelt. Hvis objektivet har en avstandsskala, stiller du fokus på uendelig. Juster om nødvendig fokus for å sikre at den er riktig.
- Bruk så stor blenderåpning som mulig, dvs. så lav som mulig, f.eks. f/2,8. Korriger ved å justere ISO-verdien til bildet er godt eksponert.
- Ta testbilder til du er sikker på at du har riktig skarphet og eksponering før du er klar til å starte.
- Slå av kameraets innebygde støyreduksjon ved lange eksponeringer. Dette er fordi kameraet ellers vil være opptatt med å behandle hvert bilde før det tar det neste. Dette kan føre til at stjernesporene blir ujevne (kan variere mellom ulike merker/modeller).
- Sett eksponeringstiden til 30 sekunder, og still inn intervallopptak uten mellomrom mellom bildene. Alle bildene må tas i en lang sekvens uten avbrudd, slik at stjernesporene blir linjer og ikke avbrutt av hakk.
Hvis du ikke har intervallfunksjon i kameraet, velger du Bulb-modus og gjør innstillingene ovenfor. Da trenger du en fjernutløser/fjernkontroll til kameraet. Sett kameraet til kontinuerlig fotografering, trykk på utløseren på kontrollen og lås den. Kameraet fortsetter å ta bilder helt til du slipper knappen. - Still inn kameraet til å ta 100 bilder.
- Start fotograferingen og len deg tilbake! Husk å ikke røre kameraet i løpet av denne tiden.
Våre beste tips for å ta bilder
- Velg et sted som er så mørkt som mulig, uten lysforurensning (lys fra for eksempel gatelys og bygninger). Det finnes kart over lysforurensning på nettet, der du kan sjekke hvor det er mørkest i nabolaget ditt.
- Sørg for at du har et fulladet batteri når du starter.
- Begynn med et tomt minnekort, slik at du har nok plass til alle bildene dine.
- Ved stativbilder og lange eksponeringer er det alltid lurt å bruke fjernutløseren eller kameraets innebygde 10-sekunders selvutløser for å unngå rystelser når du trykker på utløseren.
- Bruk solblender på objektivet. Det begrenser siderefleksjoner og beskytter litt mot eventuelle regndråper eller lignende.
- Unngå å lyse med en lommelykt rundt deg, da det er fare for å ødelegge bildene dine.
- Ikke gå på bakken rundt stativet i denne perioden, da det kan skape vibrasjoner.
- Nordpolsstjernen står alltid fast på himmelen, og hvis du inkluderer den i bildene dine, vil du få sirkelbevegelser i startskinnen.
- Generelt sett har autovit-balanse om natten en tendens til å gi bilder i brun retning. En enkel måte å få et litt kjøligere lys på er å sette hvitbalansen til “glødende”. Da blir resultatet litt kaldere i blå retning, men det er en smakssak hva du foretrekker.
- Hvis du fotograferer der det er kunstig lys (fra lamper, biler osv.), kan du med fordel fotografere med et såkalt nattfilter. Nattfiltre reduserer det kunstige lyset, og bildet blir mer behagelig å se på med mindre korroderende lamper.
- Hvis det er fuktig ute, finnes det objektivvarmere som forhindrer kondens. Et regntrekk gir ekstra beskyttelse for kameraet.
Hvordan finner jeg Nordstjernen?
Nordstjernen er en del av stjernebildet Lille Bjørn, men for å finne ut hvilken stjerne som er Nordstjernen, er det enklest å slå opp i stjernebildet Store Bjørn. Forestill deg så en rett linje mellom de to ytterste stjernene i “vognen”, følg den oppover og der finner du Nordstjernen, som også lyser sterkere enn de andre stjernene.