Kilde: 9 tips for bedre snøbilder | Scandinavian Photo
Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.
9 tips for bedre vinterbilder
- Lad batteriene
- Kle deg varmt
- Hold øye med sporene dine
- Riktig hvitbalanse og eksponering
- Ta vare på lyset
- Fokuser på makro
- Bruk polarisasjonsfilter
- La kameraet ligge i vesken
- Forbedre bildene i Photoshop
1. Lad batteriene
Kulde har en evne til å tappe strømmen ut av batteriene dine. Det er frustrerende når batterinivået kryper ned til rødt og du ikke har mulighet til å bytte eller lade batteriet – det kjenner du sikkert igjen fra mobilen. Lad derfor batteriene til både kamera og mobil. Har du ekstra batterier, lad dem også og oppbevar dem varme i for eksempel en innerlomme eller bukselomme når du er ute. En powerbank kan også være god å ta med.
2. Kle deg varmt
Frosne fingre og tær er ikke et vellykket konsept for vellykket vinterfotografering. Kle deg i lag for å holde varmen. Et par fotohansker er en veldig god investering slik at du ikke fryser mens du fotograferer og du heller ikke trenger å bekymre deg for frosne fingre.
3. Hold øye med sporene dine
Det er irriterende å gå lenge rundt for å finne det perfekte fotostedet og så oppdage at du nettopp har ødelagt forgrunnen ved å trampe for mye rundt i den urørte snøen. Pass på hvor du skal, og hold øye med potensielle emner foran deg til enhver tid. Spor i snøen trenger imidlertid ikke å ødelegge bildet, men de kan også forbedre vinterbildet ditt. For eksempel kan dyrespor i urørt snø bli et vakkert vinterbilde, eller hvorfor ikke ta med deg skiene og la sporene lage ledende linjer i bildet?
4. Riktig hvitbalanse og eksponering
Snø er et motiv som kan lure kameraets lysmåler. For eksempel kan snøen lett få feil hvitbalanse og få en grå eller blåaktig tone. For å oppnå det resultatet du ønsker er det viktig å ha riktige innstillinger for hvitbalanse og eksponeringskompensasjon i kameraet. Unngå den automatiske hvitbalanseinnstillingen når du tar vinterbilder, for da vil kameraet bare bli forvirret av alle nyansene av hvitt fra snøen. Les mer om hvitbalense her.
Hvis du er i et skyggefullt miljø, vil du gjøre bildet lysere slik at snøen ser hvit ut, mens hvis det er veldig sol, kan en lavere eksponering hjelpe. Eksperimenter med forskjellige eksponeringskompensasjonsinnstillinger. Noen ting kan du fikse i bilderedigeringen i etterkant, men det er morsomst når du lykkes med det direkte i kamera. Les mer om eksponeringskompensasjon her.
5. Ta vare på lyset
Vinteren er en mørk tid og derfor er det vanskeligere å vite når man skal ut og ta vinterbilder. Generelt sett er lyset best tidlig om morgenen eller om kvelden, uansett hva slags bilder du tar. Lyset fra en soloppgang eller solnedgang sammen med hvit snø kan lage fantastiske landskapsbilder. Strålende solskinn fra blå himmel mot glitrende snø er også vakkert, men husk at du kanskje trenger et ND-filter slik at bildene ikke blir overeksponert. Når det begynner å bli mørkt ute, kan lyset fra butikkvinduer, gatelykter og biler i byen skape vakre bybilder.
6. Fokuser på makro
Når du fotograferer om vinteren, kan fokus på makro være veldig morsomt og inspirerende. Prøv å fotografere en frostkvist, noen snøkrystaller på en gren eller hvorfor ikke en smeltende vanndråpe? For å få godt lys i bildet kan du bruke enten LED-lys eller ekstern blits i tilfelle det begynner å bli mørkt ute. Du kan også stille inn kameraets lysmåling til Matrix/Evaluative. Den innstillingen er bra fordi den måler lyset i hele bildet og prøver å reprodusere det, noe som er bra for snøfotografering når du vil ha så mye omfang i bildet som mulig. Les mer om lysmålingsmetoder her.
7. Bruk polarisasjonsfiltre
Et polarisasjonsfilter er et must i fotovesken hvis du liker å ta vakre vinterbilder. Filteret gir deg mer kontrast og fargemetning i bildene, slik at du kan overeksponere det hvite landskapet direkte i kameraet uten å måtte redigere i etterkant. Eksperimenter ved å ta bilder med ulike grader av polarisering for å finne din favoritt. Les mer om polarisasjonsfilter her.
8. La kameraet ligge i vesken
Etter en vinterdag utendørs bør du tenke på å ikke utsette utstyret for rask oppvarming når du kommer hjem. La kameraet ligge sammen med annet utstyr i vesken i rundt 30-60 minutter, ellers er det fare for at det dannes fuktighet og tåke både i kameraet og på objektivene. Hvis du ikke har tålmodighet til å vente fordi du vil se på bildene fra fotograferingen, tar du ut minnekortet og legger deretter kameraet tilbake i posen.
9. Forbedre bildene i Photoshop
Når du kommer hjem fra fotoseansen kan du piffe opp bildene ved hjelp av for eksempel Photoshop. Det er mange triks for å få et allerede godt bilde til å se bedre ut, men vi anbefaler nivåverktøyet. Å bruke nivåer betyr at du forteller programmet hva som er svart og hva som er hvitt i bildet. For å komme til verktøyet, bruk hurtigtasten Ctrl+L på Windows eller Kommando+L på Mac. Bruk den hvite pipetten på det hviteste området av bildet og deretter fikser verktøyet hvitbalansen slik at den blir mer nøyaktig. Hvis du ikke er fornøyd med resultatet, klikker du bare på et nytt punkt. Hvis du vil sette bildets svart, gjør det samme med den svarte pipetten.
Foto: Mikael Järnåsen og Martina Kallin