Meny Lukk

Filming med mobilen – 6 tips for bedre videoer

Kilde: 6 tips for å filme med mobiltelefonen | Scandinavian Photo

Å filme med mobiltelefonen kan være så mye mer enn bare å lagre et minne i bevegelige bilder – du kan skape virkelig profesjonelle resultater med noen få enkle grep. Mobilkameraene blir stadig bedre og mer funksjonsrike, samtidig som stadig mer av sluttresultatet bare vises på mobilskjermen, noe som gjør mobilen til et praktisk og tidsbesparende alternativ for filmskaping. Her er våre beste tips for å lage enda bedre videoer med mobiltelefonen.

Filme med mobiltelefon

Våre tips for å lage bedre videoer med mobiltelefonen

  1. Snu mobiltelefonen riktig vei
  2. Bruk et stativ eller en gimbal for å få stabile videoer
  3. Koble til en mikrofon for bedre lyd
  4. Sørg for godt lys
  5. Ta opp videoklipp
  6. Rediger videoene dine

Bonustips – smart tilbehør som gjør jobben enklere

1. Snu mobiltelefonen riktig vei

Tenk på hvilken plattform du skal filme for før du begynner. For YouTube eller innbygging på nettsider er liggende format best, så sørg for å vri telefonen til liggende modus før du trykker på opptaksknappen.

For sosiale medier som primært brukes på mobilen, som TikTok, Snapchat, Instagram Reels og Stories, er portrettmodus best.

2. Bruk stativ eller gimbal for stabile videoer

Mange smarttelefoner har innebygd stabilisering i kameraet, men dette vil likevel gjøre videoen din ganske skjelven hvis du går med telefonen i hånden. En rystende video ser ikke profesjonell ut, så bare det å få til jevne bevegelser vil gjøre mye for sluttresultatet.

Hvis du skal stå stille og filme, er det praktisk å bruke et stativ. Det finnes både mindre mobilstativer som du kan plassere på bord, benker eller andre flater, og større kamerastativer som du kan plassere på gulvet eller bakken. Husk at du kanskje må legge til en mobiltelefonholder for å feste mobiltelefonen på kamerastativet.

Bruk et stativ når du filmer med mobilen for å få stødigere videoer
Hvis du vet at du kommer til å bevege deg mye mens du filmer, er en gimbal det beste alternativet for å få en jevn og stødig mobilvideo. En gimbal stabiliserer mobiltelefonen og gir et svært stabilt resultat uten kamerarystelser. Du kan også koble mobiltelefonen sammen med Bluetooth for å få maksimal kontroll og bedre videoegenskaper. Gimbaler er ypperlige for både spontane og planlagte videoer.

3. Koble en ekstern mikrofon til mobiltelefonen for bedre lyd

En flott mobilvideo med dårlig, knitrende lyd vil trekke ned helhetsinntrykket av videoen din, men fortvil ikke – det finnes mange praktiske mikrofoner for mobiltelefoner! Det kan enten være en mikrofon som kobles direkte til USB- eller Lightning-porten, eller en mottaker som kobles trådløst til en mikrofonsender på din side – perfekt hvis du befinner deg litt lenger unna mobiltelefonen.

Nedenfor har vi plukket ut noen populære mikrofoner til mobiltelefoner. Se også videoen vår med tips om hvordan du velger riktig lydutstyr til innspillingen din.

4. Sørg for godt lys

Hvis du filmer med mobilkamera om kvelden eller under dårlige lysforhold, må du huske på at kameraet tar inn mindre lys enn øynene dine, noe som gjør at videoene dine lett blir mørkere enn du kanskje forventer. I dårlig lys kan mobilkameraet slite med å fokusere riktig, i tillegg til at detaljer kan gå tapt.

Til selfies og vlogger er ringlys en svært populær belysningsløsning for mobilvideoer. En ringlampe gir et karakteristisk, skyggefritt lys og et fint rundt “catchlight”, det vil si refleksjonen i øynene. Takket være lampens design filmer du gjennom lampen, noe som gjør det veldig enkelt å få et fint lys.

Å filme utendørs i dagslys er den enkleste måten å få naturlig belysning på, eller i nærheten av vinduer hvis du er innendørs.Hvis du filmer i skumringen eller i andre mørkere omgivelser, er det imidlertid lurt å legge til ekstra belysning for å sikre et godt og skarpt bilde. Mobiltelefoner har ofte et innebygd lys som kan fungere i noen tilfeller, men det gir et ganske svakt og lite attraktivt lys.

I stedet kan du bruke små, sterke og holdbare batteridrevne LED-lys som du kan ta med deg når du skal filme når det er mørkere ute. Fordelen med disse er at du kan endre lysstyrken og fargetemperaturen på lampen, slik at du får riktig mengde lys som passer til omgivelsene. Du kan ofte feste lampen(e) til en mobiltelefonholder med ekstra tilbehør, eller du kan holde den i hånden. Du kan også plassere lampen(e) ved siden av telefonen for å få et mer interessant lys.

5. Ta videoklipp

Det er alltid godt å ha mye materiale å velge mellom når du skal redigere videoen etterpå, så ikke glem å filme korte, supplerende klipp til hovedinnholdet, såkalte B-rolls. Det kan være en annen vinkel, et nærbilde eller et fjernbilde som viser omgivelsene, slik at seeren får et bedre helhetsbilde. Disse korte tilleggsklippene kan være svært nyttige når du redigerer filmen i etterkant og trenger et klipp å overlappe med, for eksempel for å flette sammen ulike deler av et intervju.

6. Rediger videoene dine

Når du er ferdig med å filme, er det på tide å gjøre klippene dine om til en ferdig video. Det kan være å sette sammen filmklippene etter hverandre, eller å legge til bakgrunnsmusikk og lydeffekter, overganger, vignetter og rulletekster. Det finnes mange ulike gratisapper som lar deg redigere videoen direkte på mobiltelefonen, slik at du enkelt kan lage en profesjonell video på bare noen få minutter.

Her er noen tips om gratis mobilapper for videoredigering:

Bonustips – smart tilbehør som gjør jobben enklere

Ikke la et skittent objektiv eller lavt batterinivå ødelegge videoen din. Sørg for at du er trygg med smart tilbehør som gjør det enklere, morsommere og mer effektivt å filme med telefonen.

Sist, men ikke minst, slå på flymodus når du filmer for å ikke bli forstyrret av samtaler og varsler under opptaket, lykke til!